İçerik Tablosu
Kendi oyun PC’nizi kurarken, grafikleri göründükleri şekilde deneyimlemek istersiniz. Grafik İşlemci Birimi (veya GPU), bilgisayarınızdaki en iyi görselleri aldığınızdan emin olmanın anahtarıdır. Her yapı ve bütçeye uygun, üst düzeyden düşük maliyetliye bir GPU’lar vardır, yazımızla beraber sizin için doğru olanı bulabileceksiniz.
Gpu Nedir?
GPU Nedir? GPU “Grafik İşlem Birimi” anlamına gelir. GPU, grafik işlemlerini yürütmek için tasarlanmış bir işlemcidir . Bu, hem 2B hem de 3B hesaplamaları içerir, ancak GPU’lar öncelikle 3B grafikleri oluşturmada üstündür.
GPU Görevi Nedir?
Bir GPU’nun birincil amacı, çokgenlerden oluşan 3B grafikleri oluşturmaktır. Çoğu poligonal dönüşüm ondalık sayılar içerdiğinden, GPU’lar kayan nokta işlemlerini ( tamsayı hesaplamalarının aksine ) gerçekleştirmek üzere tasarlanmıştır . Bu özel tasarım, GPU’ların grafikleri en hızlı CPU’lardan bile daha verimli bir şekilde oluşturmasını sağlar. Modern oyun oynamayı mümkün kılan şey, grafik işlemeyi yüksek güçlü GPU’lara aktarmaktır.
Grafik işleme birimi (GPU), grafikleri ve görüntüleri hızlı matematiksel hesaplamalar yaparak işleyen bir bilgisayar çipidir. GPU’lar hem profesyonel hem de kişisel bilgi işlem için kullanılır.
GPU Açılımı Nedir?
GPU açılımı yani GPU kısaltması, İngilizce dilinde Graphics Processing Unit olarak bilinen kelimelerim baş harflerinden oluşturulmuştur.
GPU Nasıl Çalışır?
Bir GPU, aynı elektronik devre üzerinde, bir grafik kartında veya bir kişisel bilgisayarın veya sunucunun ana kartında bir CPU ile entegre olarak bulunabilir . GPU’lar ve CPU’lar yapı olarak oldukça benzerdir. Ancak GPU’lar, daha karmaşık matematiksel ve geometrik hesaplamalar yapmak için özel olarak tasarlanmıştır. Bu hesaplamalar grafik oluşturmak için gereklidir. GPU’lar, bir CPU’dan daha fazla transistör içerebilir.
GPU Oyunlarda Neden Önemlidir Ve Performansı Nasıl Etkileyebilir?
GPU, PC’nizin genel oyun performansına ilk etki eden itici güçtür. Modern oyunlar, taleplerinin çoğunu GPU’ya yöneltecek şekilde tasarlanmıştır ve bu da grafik kartını bir oyun bilgisayarında satın alabileceğiniz en önemli donanım bileşenlerinden biri haline getirir.
Hangi GPU’ya Sahip Olduğumu Nasıl Öğrenirim?
Hangi GPU’ya sahip olduğunuzu kontrol etmek için Windows aramasına “Çalıştır” yazmanız yeterlidir. Çalıştır uygulamasını açtıktan sonra “dxdiag” yazın ve Tamam’a tıklayın. Bu, hangi GPU’yu çalıştırdığınızı size söyleyecek bir tanılama aracı getirecektir. Basitçe “Ekran” sekmesini bulun ve hangi GPU’yu çalıştırdığınızı size gösterecektir. En iyi bilinen ve kullanılanlar olduğu için büyük olasılıkla bilgisayarınızda AMD veya NVIDIA olacaktır .
Ayrıca bunu da okuyabilirsiniz: CPU nedir? CPU(İşlemci) Ne İşe Yarar ve Özellikleri
Sisteminiz İçin En İyi Oyun GPU’sunu Nasıl Seçersiniz?
Yapınız için doğru GPU’yu seçmek, özellikle bilgisayar kurmada yeniyseniz, zor bir süreç olabilir. Bu nedenle, oyun ihtiyaçlarınız için en iyi GPU için bir sonraki satın alma işleminizde daha iyi, daha kapsamlı bir karar vermenizi sağlayacak bazı basit yönergeler oluşturduk .
- Fiyat – Genel bir kural olarak, bir oyun bilgisayarı kurarken, toplam yapım bütçenizin yaklaşık %50’sini GPU’nuza harcamanız gerekir. Bunu yaparak, bilinçaltında oyun performansını diğer alanlara göre önceliklendiriyorsunuz.
- VRAM – Bu, Video Rastgele Erişim Belleğinizdir. CPU/GPU’nuz arasında bir arabellek görevi görür ve grafiklerin daha verimli bir şekilde oluşturulmasına yardımcı olur. Daha fazla VRAM’e sahip olmak, yüksek oranda vergi gerektiren 3B modelleme veya işleme türü senaryolar gerektirir.
- Saat Hızı – Bir GPU’nun saat hızı megahertz (MHz) cinsinden ölçülür ve GPU’nuzun çekirdeğinin hızını temsil eder. Bunun GPU’nun performansı üzerinde bir etkisi olsa da, katkıda bulunan tek faktör bu değildir.
GPU Performansınızı Nasıl En Üst Düzeye Çıkarırsınız?
Sitemizde GPU’nuzdan ve dolayısıyla oyun deneyiminizden en iyi şekilde nasıl yararlanabileceğiniz konusunda birkaç ipucu ve püf noktası oluşturduk. İşte bakılması gereken başlıca alanlar;
GPU’yu Karşılaştırma
GPU’nuzun en zorlu oyun koşullarında ne kadar kararlı olacağını görebilmeniz için GPU’nuzu mutlak sınırda test edin ve kıyaslayın .
GPU’ya Stres Testi
Bir stres testinin ana amacı, GPU’nuzun gerçekten çökmesine veya aşırı ısınmasına neden olmaktır, bu, kullanım sırasında yapılmamasını sağlayacaktır. , GPU’nuzun stres testi, ne kadar ileri itilebileceğini size bildirir.
GPU’ya Hız aşırtma
Hız aşırtma, GPU’nuzun saat hızını artırarak performansını artırmanın bir yoludur. Ancak, bunu yaparken bir takım sorunlar vardır; daha fazla güç tüketimi, sistem kararsızlığı ve ciddi durumlarda sistem hasarı yaratır. GPU’nuzun hız aşırtması , doğru bir şekilde yapıldığında birçok fayda sağlayabilir.
GPU Sıcaklığı
Oyun bilgisayarınızın çekirdek bileşenlerini en uygun sıcaklıkta tutmak çok önemlidir, çünkü bunlar çok yükselirse bilgisayarınızın çökmesi çok olasıdır.
Benzer Aramalar: gpu nedir ve özellikleri, cpu gpu nedir, gpu nedir kısaca, kısaca gpu nedir, gpu ne demek